Tuinen kasteel Sypesteyn

De tuin van Sypesteyn is gelegen in Loosdrecht  bij het gelijknamige kasteel-museum.

Begin 1900 is zowel kasteel als tuin aangelegd door Jhr. van Sypesteyn als laatste telg van de Haagse familie. Het kasteel is als museum ingericht en bevat onder andere een unieke collectie Loosdrechts porselein. De tuin is een Oud-Hollandsche aanleg met verschillende facetten zoals een doolhof, slottuin, boomgaard, siertuin, grachten-en lanenstelsel en tien prachtige smeedijzer hekken. In de winter komen de lijnen, lanen en doorzichten tot uiting. Het seizoen van snoeien, sloten uitbaggeren en onderhoud is aangebroken. Vooral met sneeuw en ijs is het park een plaatje.

Het voorjaar met zijn vele soorten stinzenplanten is een feest. Stinzenplanten zijn verwilderings bol- en knolgewassen die zich gemakkelijk vermeerderen als je de omstandigheden gunstig maakt. Hoe wij dat doen komt uitgebreid aan de orde. Het bos en de tuin staan vol met duizenden sneeuwklokken, krokussen en bosanemonen. Daarnaast staan nog zo’n dertig andere soorten stinzenplanten.

De zomer is een feest als de slottuin in bloei staat met z’n kruiden en vaste planten, die volop vlinders trekken. De 100 jaar oude buxus haagjes gaan we knippen en nog zo’n halve kilometer aan beukenhagen.

In de herfst is het park een kleurenfeest van bijzondere bomen zoals de Perzische hazelaar, Amberboom, Geelhout, Moerascypres en Katsoeraboom. Vele soorten paddestoelen op oude boomstronken. Het mooie strijklicht langs de lindenbomen maken het park sprookjesachtig.

Het park de seizoenen door met z’n talrijke vogels, reptielen, dassen, vossen en reeën. Het zes hectare grote park vergt veel zorg en onderhoud. Met een kleine club enthousiaste vrijwilligers gaat dit fantastisch.

Henny van der Wilt, tuinbaas Sypesteyn

Henny van der Wilt

Dehullu Galerie en Beeldentuin ligt, als een waar paradijs, te midden van een weids en verstild landschap, in een der mooiste gedeelten van Drenthe, in Gees:

www.beeldeningees.nl

In Zeeland zijn prachtige tuinen. Door even te linken naar de website kunt u zien wat daar allemaal te zien is:

www.tuinenaandekust.nl

Tuin de 'Roos van Hijken' in Midden-Drenthe. Kijk hier op de uitgebreide site: