Baarn

Tuinenreis juni 2020

Tuinreis met de Tuinstruiners naar Dorset, Somerset en het eiland Wight van maandag 15 tot en met zaterdag 20 juni 2020.

Tijdens deze reis bezoeken we de graafschappen Somerset, Dorset en eiland Wight in het zuiden van Engeland. We gaan naar verschillende tuinen qua stijl en ook nog naar enkele mooie historische steden.

Dag 1 maandag 15 juni. We vertrekken vroeg. Vertrekpunt: Steenhoffstraat 9/A, Soest (bij de Wereldwinkel).  We rijden vanuit Soest naar Calais, vanwaar we via de Eurotunnel naar Folkestone gaan. (zelf een lunchpakket meenemen).

Vanuit Folkestone gaan we naar The Manor House in Upton Grey. De tuin is ontworpen door Gertrude Jekyll. (Er is een boek geschreven over The Lost Garden off Gertrude Jekyll).

Zij was vroeger een beroemde tuinontwerpster. Hier wordt koffie/thee aangeboden (incl.). Vanuit The Manor House vertrekken we naar ons hotel in Bournemouth.

==========================================================================

Dag 2: Dinsdag 16 juni. We vertrekken om 9.00 uur en gaan naar Montisfond Abbey Gardens. Deze tuin is wereldberoemd om zijn mooie, grote rozencollectie, waarvan 1900 soorten ouderwetse rozen. De tuin zelf ligt rondom een oud herenhuis en wordt door de National Trust onderhouden. Verder zijn er genoeg gelegenheden voor koffie/thee. Ook is er gift- en een plantshop.

Vervolgens gaan we naar Winchester, de voormalige hoofdstad van Engeland.

Winchester is een zeer oude stad. Al omstreeks 2000 v. Chr. werd het gebied bewoond. De Romeinen hebben in 44 na Chr. de stad veroverd. De stad heeft vele historische gebouwen, waaronder de beroemde Winchester kathedraal. Er is hier genoeg gelegenheid om te lunchen.

Na de lunch gaan we naar de liefhebberstuin van mevr. Victoria Wakefield. Zij is een echte plantenkenner- en plantenliefhebber en heeft een weelderige tuin gecreëerd, voortbordurend op het werk van haar moeder, ook een fervent tuinierster. Hier krijgen we ook nog een heerlijk kopje koffie/thee, (inbegrepen). Daarna vertrek naar hotel.

========================================================================

Dag 3 woensdag 17 juni vertrek 8.30 uur. Mapperton Gardens is de eerste tuin die we bezoeken. Deze tuin is indrukwekkend met zijn diverse lagen. Er is van alles te vinden zoals een croquet veld, een prachtige Italiaanse tuin, met veel taxus- en buxusvormen en beelden.   

Ook is er een wilde tuin in natuurlijke stijl. Tevens is er gelegenheid voor koffie/thee.

Vervolgens vertrekken naar  Abbotsbury Suptropical Gardens. Zoals de naam al zegt een bijzondere tuin. Onze kweker Cor van Gelderen van Kwekerij van Esveld noemde deze tuin de mooiste tuin van Europa en ook in Engeland heeft deze subtropische tuin al diverse Awards binnengesleept. Hier is een lunchgelegenheid.

Als laatste bezoeken we Dorchester. Het is de hoofdstad van het graafschap Dorset en is vroeger door de Romeinen gesticht. De stad telt vele historische gebouwen en musea en er zijn genoeg tearooms. Vandaar gaan we weer terug naar ons hotel.

==========================================================================

Dag 4, donderdag 18 juni. Deze dag gaan we met de boot naar het mooie eiland Wight. Daar bezoeken we eerst het Osborne House, het toevluchtsoord van koningin Victoria en prins Albert en hun kinderen. De tuin heeft o.a. een walled garden en is verder passend in die tijd. Ook zijn er mogelijkheden voor koffie en thee.

Hierna bezoeken we het dorpje Godshill met zijn mooie rieten daken. Het kerkje Church of all Saints uit de 14e en de 15e eeuw is de moeite waard. Ook is er een miniatuur dorpje van Godshill. In Godshill zijn genoeg pubs en tearooms om wat te drinken en te eten.Daarna maken we nog een rondrit over het eiland met een thee of koffiestop.

Vervolgens gaan we weer naar het vaste land en rijden terug naar ons hotel.

==========================================================================

Dag 5 vrijdag 19 juni, vertrek om 8.30 uur. Anderson Manor bij Blandford Forum is de eerste tuin die we bezoeken. Bij het huis uit de 16e eeuw zijn diverse soorten tuinen, zoals een topiary, formele tuinen, boomgaard en een walled garden en nog veel meer.

Hier krijgen we nog koffie/thee aangeboden (inclusief).

Vervolgens gaan we naar het gezellige marktplaatsje Wimborne Minster. Daar hebben we de gelegenheid om te lunchen en er nog even rond te kijken.

De laatste tuin en kwekerij in Engeland die we bezoeken is Knoll Gardens.

Neil Lucas, de eigenaar van de kwekerij, heeft een prachtig boek geschreven. Ook heeft hij een fantastische “grassentuin” erbij gecreëerd. Mooie grassen gecombineerd met vaste planten, struiken en bomen. Hij is de specialist hierin en ontwerpt ook tuinen. Op zijn kwekerij is een grote collectie grassen, vaste planten en nog veel meer. Hier is ook gelegenheid voor koffie/thee.

Om nog wat tijd zelf in Bournemouth over te houden gaan we weer op tijd “hotelwaarts”. Zodoende hebben we nog tijd om nog even Bournemouth in te gaan of een strandwandeling te maken.

==========================================================================

Dag 6 zaterdag 20 juni. We vertrekken vroeg. Onderweg maken we een koffiestop in Windsor.

Vervolgens gaan we naar de Eurotunnel. Onderweg naar Soest hebben we nog een afscheidsdiner. Hopelijk kunnen we dan op een mooie reis terugkijken.

Adres Hotel: Trouville Hotel, 5-7 Priory Road, Bournemouth BH2 5DH. Tel.: +44 1202 552262.

N.B. Onder voorbehoud van programmawijzigingen.

--------------------------------------------------------------------------------------

Reissom leden Tuinstruiners: bij 30 – 34 pers. € 689,-- en bij 35 – 39 pers. € 659.--  

Niet leden betalen: bij 30 – 34 pers. € 709,-- p.p. en bij 35 – 39 pers. € 679,-- p.p.

Toeslag 1-persoonskamer: € 129,--.

Inclusief:

 • Overtocht naar Engeland per Eurotunnel v.v.
 • 5 overnachtingen Trouville Hotel in Bournemouth
 • Overtocht Isle of Wight v.v.
 • Luxe comfortclasse touringcar met chauffeur
 • Goed verzorgd ontbijt en diner
 • Afscheidsdiner
 • Tol en parkeergelden
 • Toeristenbelasting
 • Fooi chauffeur
 • Entrees tuinen met sommige inclusief koffie/thee (Manor House Upton Gray, Bramdean House, Anderson Manor)
 • lunchpakket voor  de terugweg
 • Calamiteitenfonds € 2,50.

Exclusief:

 • Niet genoemde maaltijden en dranken
 • Overige entreegelden
 • Verzekeringsgelden en uitgaven van persoonlijke aard.

Leden Tuinstruiners krijgen tot 10 december 2019 voorrang op niet leden voor een 1-persoonskamer. Daarna gaat het voor iedereen op volgorde van aanmelding.

Opgeven en inlichtingen bij Ank Maertens, Noorderweg 1, 3761 ES Soest.

E-mailadres: maertensank(at)casema.nl. Tel.: 035-6023010.

Wij vragen tegelijk met het versturen van het volledig ingevulde aanmeldingsformulier € 50,-- p.p. over te maken aan H.W. (Henny) Morelissen, Veenbesstraat 644, 3765 BT Soest.

Ibannummer: NL75 INGB 0001 2588 94 o.v.v. Somerset.

2e betaling voor 1 april 2020

Nog even geduld a.u.b.